Bertsoak eta euskal gastronomia, Nevadako cowboyen poesia topaketan

Bertsoak eta euskal gastronomia, Nevadako cowboyen poesia topaketan –

EITBtik hartutako edukia.


Topaketari buruzko artikulua argitaratu du ‘The New York Times’-ek, eta euskaldunek jai horretan duten presentzia nabarmendu du. Lehen aldiz erabili du ‘bertsolaritza’ hitza hedabide estatubatuarrak.

Bertsoak eta euskal gastronomia, Nevadako cowboyen poesia topaketan

Urtero egiten dute Elkon (Nevada) Cowboy Poetry Gathering izeneko festa. Poesia, errimak eta inprobisazioa, askotariko musika-tresnekin lagunduta. Eta bertsoak eta trikitixa tartean.

The New York Times egunkariak asteon argitaratu duen artikulu batean, poesia topaketaren nondik norakoak azaltzen ditu, luze eta zabal. Horren arabera, euskal jatorria duten artzainen eta horien senideen topaleku ere bada Elkon egiten den festa handia. Artikuluak jasotzen duenez, bertsoek, irrintziek eta euskal dantzek leku berezia izan ohi dute agertokian.

Euskal  gastronomia ere ez da falta izaten Elkoko topaketan, eta Ogi Basque Delhijatetxea aipatu du Chris Wohlwend kazetariak. Bertan egindako hitzordu baten harira kontatu du jatetxe horretan euskaldunen sartu-irtenak ez duela etenik, eta euskaraz ingelesez adina entzuten dela han.

1950. urtean, 19 urte zituela, AEBra joandako Jess Lopategi euskaldunak sukaldaritza-eskolak ere eman omen zituen.

Artikulua New York Timesen

Bertsoak eta euskal gastronomia, Nevadako cowboyen poesia topaketan